Blog

Blog

La importància de la dieta per a les dents dels nens i joves

Dieta per a les dents
La dieta per a les dents ha d'estar enfocada a l'obtenció d'una millor salut oral i al fet que els nens no tinguin càries. Seguint les directrius dels Protocols de l'Acadèmia Americana i de la Societat Espanyola d'Odontopediatría plantejarem certes pautes sobre la dieta en els nens.

La importància de la dieta per a les dents dels nens i joves

 

Què volem dir amb la dieta per a les dents?

 

La dieta per a les dents ha d’estar enfocada a l’obtenció d’una millor salut oral i al fet que els nens no tinguin càries. Per tant, és un aspecte fonamental per a la salut oral de nens i joves. Tenint els pares en compte uns certs factors, els seus fills poden arribar a l’edat adulta sense l’aparició de càries.

L’Acadèmia Americana i de la Societat Espanyola d’Odontopediatria, plantejarem unes certes pautes sobre la dieta en els nens.

Sens dubte, els consells durant les visites regulars al dentista infantil ajudaran a mantenir una bona salut bucal en els membres més joves de la família.

 

 

Com influeix la dieta en la salut dental?

Sens dubte, la dieta té un paper molt decisiu quant a la salut dental. Per tant, és molt diferent l’efecte sobre la salut de les dents la presència de:

a) una dieta rica carbohidrats o

b) una dieta rica en minerals i fibra.

 

Des de fa moltíssims anys, es coneix tant des del punt de vista de la recerca com el de l’experiència i l’observació. Per això, existeix una associació entre aliments rics en carbohidrats i la freqüència de menjar entre hores, amb l’aparició de càries.

 

Algunes característiques que haurem de tenir en compte dels aliments, que tenen influència en el risc i producció de càries, són els següents:

a) la quantitat de sucre,

b) la consistència,

c) la seqüència i freqüència d’ingestió,

d) finalment, el pH dels aliments.

 

 

Què és una dieta cariogènica?

Sens dubte, existeixen molts aliments cariogènics en la nostra cultura en la societat actual. D’alguns som conscients, però d’uns altres no, com és el cas de les fruites seques enganxoses per a les dents. Sens dubte, la freqüència de les ingestes i la quantitat de les mateixes juga un paper decisiu en la producció d’àcids i formació de càries.

Tot aliment que contingui sucre, és a dir aliment ric en carbohidrats, produeix càries. A més, sabem que un increment en la taxa de sucre diari en els nens, suposa un major risc que apareguin càries.

També, la freqüència amb què es prenguin aliments cariogènics perjudica en el sentit que facilita l’aparició de càries. Dit d’una altra manera, s’incrementa el risc que existeixi desmineralització de l’esmalt.

 

Per tant, així es tindrà una major predisposició en arribar a l’edat adulta a sofrir malalties com:

a) colesterol alt,

b) hipertensió arterial,

c) problemes de tipus endocrí,

d) alteració en el funcionament del fetge i/o

e) feblesa òssia afavorint les fractures d’ossos.

 

Quina importància té la dieta per a les dents dels nens i joves?

 

Òbviament, començar la prevenció i les cures orals i dentals des que els nens són petitons ajuda molt. Fins i tot a l’any d’edat o abans, establint unes pautes de prevenció.

En aquestes visites regulars al dentista es donaran recomanacions dietètiques que beneficiaran tant la salut dental com la salut general. Per tant, l’eliminació de placa bacteriana des de la primera dent o molt aviat, disminueix el risc d’aparició de càries dental. També és important reduir el menjar entre hores.

Un moment en la vida dels nostres joves pacients, en el qual hem d’estar molt atents, és en l’adolescència. Molts adolescents incrementen substancialment la ingesta d’aliments amb alt contingut en carbohidrats i de begudes ensucrades.

 

 

Quins nutrients són necessaris per a tenir una bona salut bucal?

Com a pares o persones responsables dels nostres nens, és molt important que fomentem el consum adequat i variat de nutrients. Sens dubte, aquests hàbits seran beneficiosos no sols per a les dents, sinó també per a tenir una bona salut en general.

Per tant, hem de tractar d’utilitzar aliments que no ens augmentin el risc. Parlem d’aliments que no contenen carbohidrats o en baix número. Per exemple, aliments amb quantitats altes de calci, fluor i proteïnes.

Finalment, no podíem obviar parlar d’una bona i constant higiene bucal raspallant-se les dents dues o tres vegades al dia. Així, s’eliminarà la placa bacteriana de l’esmalt dental que produeix àcids nocius.

 

Bibliografia:

Boj JR, Cortés O, González P, Ferreira L. Odontopediatría Clínica. México DF. Odontología Books, 2018.

Boj JR, Catalá M, Mendoza A, Planells P, Cortés O, Odontopediatría. Bebés, niños y adolescentes. México DF. Odontología Books, 2019.

Boj JR, González, P, Hernández M, Cortés O, Odontopediatría. Dudas y aclaraciones. México DF. Odontología Books, 2019.

 

 

Enviar per correu
Compartir a Facebook

Últims posts