Notícia

Notícia

La mascareta no provoca patologies bucodentals en nens

La mascarilla no provoca patologías bucodentales en niños
No hi ha cap evidència científica que demostri relació de l'ús de la mascareta amb l'aparició de patologies orals en nens i adolescents.

No hi ha cap evidència científica que demostri relació de l’ús de la mascareta amb l’aparició de patologies orals en nens i adolescents.

Mal alè, sensació de boca seca, taques a les dents… són diverses les alteracions bucodentals que algunes persones estan atribuint a l’ús de la mascareta. A causa de la situació sanitària actual, el Consell General de Dentistes recomana a la població portar mascareta, ja que no hi ha cap evidència científica que demostri la seva relació amb l’aparició de patologies orals.

A la boca conviuen milions de bacteris pertanyents a unes 300 famílies diferents. La falta d’oxigen podria alterar aquest equilibri anomenat simbiosi per a donar lloc a un desequilibri (disbiosi) en el qual determinats bacteris orals més patògenes poguessin desenvolupar-se i predominar. No obstant això, és altament improbable que en les condicions habituals d’ús de les mascaretes es produeixi aquesta situació de falta d’oxigen.

En aquest sentit, el Dr. Óscar Castro Reino, president del Consell General de Dentistes, assegura que l’ús de la mascareta i aquesta suposada falta d’oxigen, no són les causes de la halitosis (mal alè): “En portar la mascareta, una part de l’aire que expirem queda durant un major temps en contacte amb el nostre sistema olfactori. Per aquest motiu, algunes persones pensen que han desenvolupat ara aquest problema, quan la veritat és que ja ho patien abans de portar la mascareta però no ho havien detectat”. Així mateix, cal assenyalar que les mascaretes es van deteriorant amb l’ús. Les quirúrgiques, per exemple, han de de deixar d’utilitzar-se a les 4 o 6 hores perquè de no fer-ho aniran acumulant saliva, perdent la seva eficàcia i incrementant la mala olor.

El fet de portar durant diverses hores la mascareta i no mostrar la boca no ha de suposar l’abandó de la higiene bucodental. S’ha de realitzar un raspallat de dents adequat almenys 2 vegades al dia amb pasta dentifrícia fluorada, incloent la higiene interdental. “Hem de recordar que la mucosa oral és una de les vies d’entrada del coronavirus. Mantenir la boca sana és primordial, recorda el Dr. Castro. A més, ara més que mai és imprescindible cuidar el raspall dental, rentar-nos bé les mans abans i després d’utilitzar-ho, netejar-ho, esbandir-ho i assecar-ho, mantenir-ho protegit al seu caputxó, no compartir-lo mai, allunyar-lo del sanitari (per a evitar possible contaminació) i no deixar-lo al costat d’altres raspalls.

De la mateixa manera, cal mantenir uns hàbits d’alimentació saludables, disminuint al màxim els productes ensucrats i evitant el consum d’alcohol i tabac.

Finalment, el president de l’Organització Col·legial recomana acudir al dentista davant qualsevol trastorn de la cavitat oral per a abordar el problema al més aviat possible. “La majoria de les patologies bucodentals tenen un tractament senzill si es diagnostiquen de manera precoç”, conclou el Dr. Castro. Nosaltres, en cas de nens i adolescents, recomanem la visita a l’Odontopediatra.

Referència:

https://www.consejodentistas.es/comunicacion/actualidad-consejo/notas-de-prensa-consejo/item/1834-el-uso-de-la-mascarilla-no-provoca-patologias-bucodentales.html

 

Enviar per correu
Compartir a Facebook

Últimes notícies

odontologia preventiva ca

Prevenir les càries en Odontopediatria

L’odontologia preventiva ha estat el tema del curs, avalat per la Societat Espanyola d’Odontopediatria (SEOP), que s’ha celebrat el passat 7 d’octubre de 2022, en la Universitat de Barcelona. Basat en l’odontologia mínimament invasiva i dirigit pel Dr. Boj, la Dra. Cheen Loo de la Universitat de Tufts a Boston ha compartit una actualització dels seus coneixements en Odontopediatria amb professionals del sector.

Llegeix més »